+381652030017 office@nikolinamil.com
Izaberite stranicu

Kada se prisetim svog detinjstva u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, uvek mi se u sećanju javlja slika mog brata, mog deke i roditelja gde se svi zajedno igramo orasima, bacajući ih ka zidu. Kada se orah odbije, dokotrlja se do nas, a pobednik je onaj čiji je orah najbliži nama. Ne sećam se da li je ta igra trajala 5 minuta ili smo to igrali satima. Takođe, ne se sećam šta sam za taj praznik dobila u paketiću. Ono što mi je ostalo urezano je gromoglasni smeh kada orah odleti na čudnu stranu, naša vesela lica, i toplina koju sam u tom trenutku osećala, okružena svojom porodicom.

Koliko vas se seća poklona koje su željno iščekivali? Ili osoba koje su to poklonile?

#1 Poklonite detetu sećanje na prijatna osećanja

Deca (a kasnije odrasli) ne pamte te sitnice i činjenice. Oni pamte prijatna ili neprijatna osećanja koja su doživela u određenim trenucima.  Novogodišnji božićni praznici su posebno značajni za našu kulturu, ali nisu jedini koji doprinose da neka osoba doživljava svoje detinjstvo kao prijatno ili neprijatno. Važno je kakav se odnos stvara između roditelja i dece svakodnevno.

#2 Prepoznajte i, zdravom interakcijom, izađite u susret sržnim emocionalnim potrebama svog deteta

Happy family with their kids planning to buy a new home - isolated

Kada je dete malo, roditeljski instinkt je da ga nahrani, ugreje i održava higijenu. Međutim, to nije dovoljno da bi se stvorili uslovi da ta beba jednog dana bude mentalno zdrava osoba.  Za tako nešto potrebno je ispunjavati i sržne emocionalne potrebe.  Kada one nisu zadovoljene u ranom uzrastu, kroz nezdrave interakcije sa detetom, daju teško ispravljive posledice po odrasli život deteta.

#3 Nastavite da učite i vežbate svoje roditeljske veštine i kad postanete bake ili deke

Svi roditelji žele dobro svom detetu, i te greške u odgajanju se dešavaju uglavnom slučajno294964_151993008319453_1419592751_n i bez loše namere.  One najčešće nastaju iz neznanja (“ne znam”), a nekada roditelji nemaju dovoljno veština (“ne znam kako”), vremena ili uvida kako njihovo ponašanje utiče na dete.

Međutim, prepoznavanje i način ispunjavanja sržnih emocionalnih potreba je, zapravo, veština koja se uči. Ukoliko roditelj želi da kroz zdravu interakciju sa svojim detetom stvara takav odnos koji će omogućiti da se sve te bazične emocionalne potrebe zadovolje i stvore uslovi da dete postane mentalno zdrav odrasli, onda će biti spreman da radi na sebi i ispravlja te greške.

#4 Iskoristite šansu da ispravite greške i poklonite zaista pravi novogodišnji poklon svom detetu

Čitanje različite literature u vezi sa vaspitavanjem, posećivanje treninga za razvijanje roditeljskih veština, kao i konstantan rad na sebi u saradnji sa profesionalcima (psihoterapeuti, psiholozi i pedagozi) pruža šansu roditeljima da na jednostavan način nauče da se još bolje staraju o deci, da isprave greške u roditeljskom stilu, da prepoznaju i zadovolje detetove emocionalne potrebe i pripreme ga za svet odraslih na najbolji mogući način. Najveća snaga ovakvog pristupa vaspitavanju je sprečavanje nastanka psihičkih poremećaja u odraslom dobu.

%d bloggers like this: