+381652030017 office@nikolinamil.com
Izaberite stranicu

Svako veče sam morala da ljuljuškam svoje dete i da mu pevam uspavanke dok se ne uspava. Nekada, od silnog umora, i ja bih se uspavala pored njega, iako sam zamišljala da uradim još po nešto po kući ili da odgledam svoju omiljenu seriju. U početku sam sama sebi govorila: „To tako mora, moje dete je ipak malo“, ali vremenom sam postajala sve više ljuta na sebe zato što nisam imala vremena za sebe. Stvarno me je nerviralo to što moje dete ne želi samostalno da spava. Ako bih ga ostavila samog u sobi, sa otvorenim vratima, počeo bi da plače, a ja nisam mogla da podnesem taj plač. Na kraju sam uvek poklekla i vraćala se u krevet da ga uspavam, ljuljuškajući ga.

Kako prepoznati lošu naviku spavanja kod deteta

Kada dete nema dobre navike spavanja to može vrlo negativno da se odrazi i na dinamiku cele porodice. Mama i tata su umorni, iznervirani zato što nemaju „svoje“ vreme, pokušavaju sve i svašta, a onda uglavnom odustanu.

Najčešći scenario u skoro svakoj porodici je da dete odbija da ide da spava, što je propraćeno razvlačenjem rutine pred spavanja na više od pola sata, plakanjem, odbijanjem da legne u krevet, raznim zahtevima (na primer dete traži da jede ili da pije vodu i sl.).

Pored problema sa uspostavljanjem navike uspavljivanja, postoje i problemi buđenja u toku noći kada dete traži pažnju od članova porodice, želeći da se igra i sl.

Najvažnije za uspešno učenje navike spavanja

Ipak, odlučnost, strpljenje i doslednost roditelja u ovim situacijama igra značajnu ulogu u uspostavljanju reda spavanja kod deteta. Često se dešava da roditelji, i kada čuju ili pročitaju dobar savet od psihologa, odustanu od sprovođenja tih tehnika. Razlozi mogu biti različiti, ali često je razlog osećanje krivice u vezi sa tim da detetu čine ogromnu štetu što ga ostavljaju samog u sobi dok ono plače. Drugi razlozi mogu biti da ne mogu da izdrže da slušaju dete koje plače i doziva ih. Zaista, to može biti uznemiravajuće, ali gledano na duge staze, ukoliko roditelj nauči dete od malih nogu da ima dobre navike spavanja, u isto vreme ga uči sposobnosti da uprkos tome što nema punu pažnju svojih roditelja, ono je voljeno i prihvaćeno.

Ukoliko roditelji žrtvuju svoje potrebe i ulažu previše svog vremena prilikom uspavljivanja deteta, uče dete da je ono jedino važno na ovom svetu, i da je prihvaćeno i voljeno samo kada je u centru nečije pažnje. Zamislite sada tu osobu kada poraste. To bi bila osoba koja od svojih partnera zahteva punu pažnju kako bi bila potpuno sigurna da je voljena. Pretpostavljam da većina roditelja to ne želi svom detetu.

Tehnike učenja navike spavanja

Pored toga što je veliki deo odgovornosti na roditelju, važno je znati i nekoliko tehnika koje preporučuju psiholozi, a koje mogu da pomognu da dete polako uči kako da se samostalno uspava, pa čak i kada se probudi u toku noći. Centar za edukaciju roditelja „Koučing za roditelje“, pripremio je kratku brošuru sa nekoliko tehnika koje su se kroz razne psihološke studije i istraživanja pokazale kao uspešne. Nju možete preuzeti u nastavku ovog teksta.

Uživajte! <3

[download id=”1262″]

 

 

%d bloggers like this: