+381652030017 office@nikolinamil.com

U predškolskom periodu razvoja deteta, česte su faze stabilizacije i destabilizacije koje se smenjuju na svakih 6 meseci. Prvih 6 meseci nakon što napune četiri godine, deca su veoma otvorena i puna energije. Vole da se kostimiraju u svoje omiljene junake, verujući da su oni zaista u koži tih junaka. Vole da slušaju priče i vole da im roditelji čitaju bajke. Žive u jednom čarobnom svetu i misle da je sve moguće, zato su spremni da isprobaju sve ili skoro sve, i čak da isprobavaju nove stvari/ponašanja koje mogu biti na ivici opasnosti. Zbog svoje energije mogu pokazivati ekstremnu sreću, radost i uživanje, ali i povremeno mogu upadati u intenzivne ispade besa, nezadovoljstva i protesta

Međutim, kada iz faze stabilnosti uđu u fazu nestabilnosti sa četiri i po godine (Geselov model razvoja), deca će početi da ulažu napor da razumeju svet oko sebe, koji im se neće uvek dopasti, pa će se to odraziti i na njihovo ponašanje.

 

Na koji način se ponaša dete koje ima četiri godine i šta možete očekivati u ovom periodu razvoja, pogledajte u mom kratkom video odgovoru na vaše pitanje: “Kako se ponašaju četvorogodišnjaci?”

 

Ukoliko želite da mi postavite pitanja na koje ćete odgovor dobiti u kratkom videu na mojm društvenim mrežama, pišite mi na imejl: office@nikolinamil.com ili mi jednostavno postavite pitanje u poruci preko Instagrama ili Facebook-a .