+381652030017 office@nikolinamil.com
Izaberite stranicu

Kao i svako vreme i naše donosi određeno breme. Naši roditelji su imali građanski rat, eksplicitni kriminal na ulici i inflaciju (kao i 2 marke platu), a današnji roditelji: traume iz rata, besparicu, internet, socijalne mreže i rijaliti šou, kao i implicitni kriminal na ulici. Oba vremenska perioda su poprilično teška za obe generacije i pred nama je veliko pitanje: kako vaspitavati dete u ovo “ludo” vreme?

Veliki broj današnjih roditelja smatra da je period naših baka i deka bio idealan za vaspitavanje, i da je njima bilo lakše zato što su roditelji bili “poštovani” od strane svoje dece, znalo se ko je gazda u kući (“a ko vodu nosi i otvara kapiju”) i država se nije mešala u porodične odnose (tj. nije bilo socijalne službe).

Međutim, ja sam lično zahvalna današenjem vremenu zato što danas ima mnogo istraživanja (koja su pri tome dostupna) čiji rezultati nam govore šta je je dobro raditi prilikom vaspitavanja dece, a šta izbegavati. Pre samo 15 godina o tome se nije toliko pisalo, nije se toliko istraživalo (bar ne na našem području) i sada je idealno vreme da promenimo loše navike vaspitanja naših predaka i primenimo one koji su se pokazale ispravne i koje daju dobre rezultate.

Naravno, i 21. vek je doneo neke nove izazove u vaspitavanju dece i sa njima se treba suočiti i izboriti.

Najčešći izazovi na koje roditelji nailaze su zapravo u njihovoj glavi, a koji su to izazovi možete čitati na našem najvećem roditeljskom portalu: www.najboljamamanasvetu.

%d bloggers like this: