+381652030017 office@nikolinamil.com
Izaberite stranicu

Jedan od najvećih izazova u roditeljstvu je svakako situacija kada se braća i sestre svađaju. Iako je to potpuno prirodno, iz razloga  što svako od njih traži svoje posebno mesto u porodici, opet su to situacije koje mogu da budu frustrirajuće i razočaravajuće za roditelje, kao i izvor zabrinutosti. Vrlo često se zbog čestih svađa (i fizičkih obračuna) među decom, roditelji zapitaju gde su pogrešili i da li na pravi način prilaze ovom problemu.

Šta se dešava u roditelju kada se deca svađaju? 

Mnogi roditelji osećaju bespomoćnost, zato što su sve probali kako bi ih umirili, pomirili, odredili ko je u pravu, i opet, nije sve to dovoljno, zato što se svađe i tužakanja nastavljaju.

Osećanja sa kojima se roditelji u tom momentu sreću su bes, ljutnja, kao i zabrinutost da li će se njihova deca do kraja svog života ovako svađati, ili da li će možda neko od njih fizički ozbiljno biti povređen.  Mnogi osećaju bespomoćnost, zato što su sve probali kako bi ih umirili, pomirili, odredili ko je u pravu, i opet, nije sve to dovoljno, zato što se svađe i tužakanja nastavljaju. Takođe, iako su čuli od stručnjaka da nekad ne treba da se mešaju u svađe svoje dece, i da deca treba samostalno da reše problem, ipak, roditelji vrlo često postavljaju pitanje i sebi, i profesionalcima: „Da li ipak treba nekada da reagujemo i koje su to situacije?“

Mnogo roditelja u svađi ne vidi ništa pozitivno, i ima neodoljivu želju da deca jednostavno prestanu da plaču, svađaju se i počnu lepo da se igraju.

Šta se dešava u glavi dece koja se svađaju? 

Osećanja koje se najčešće povezuje sa rivalstvom imeđu braća i sestara je ljubomora. I vrlo često je to objašnjenje za sva „začikavanja“, udaranja i međusobna izazivanja. Starije dete je vrlo često ljubomorno na mlađe kada dođe na svet, zato što je to znak da postoji mogućnost da izgubi ljubav i pažnju svojih roditelja (a posebno majke) koja se sada u velikoj meri pomera na novo biće u domu. S druge strane, ako brzo nakon toga dođe treće dete u porodicu, onda onom drugom detetu stalno nedostaje pažnje, koju nikad nije ni imalo onoliko koliko je to imalo prvorođeno dete. Opet, kako deca rastu, ona „prva“ ljubomora nije više onakva kao nekada. Svako nađe svoju poziciju u porodici i to više nije tako izraženo, ali opet, svađe i rivalstva se nastavljaju. Čini se da taj rivalitet ne prestaje nikada, čak i kada odrastu. 

Međutim, to ne mora da bude tako. Zapravo je moguće stvoriti između braće i/ili sestara topao i podržavajući odnos, a to najviše zavisi od toga na koji način je roditelj pristupio njihovim svađama, neslaganjima, rešavanjima konflikta i problema. Drugim rečima, sve zavisi od roditelja kako intervenišu u trenucima kada se deca svađaju. 

Koje su najčešće greške roditelja kada rešavaju svađu među decom?

Istraživači i naučnici su se složili u tome da ignosrisanje svađe između dece od strane roditelja zapravo dovodi do povećanje agresivnosti među decom. Takođe, ukoliko roditelj primeni kaznu kao rešenje situacije, to ne dovodi do smirivanja emocija, već baš, naprotiv, opet do povećanja agresivnosti. Drugim rečima, ne treba ni ignorisati kada nastane konflikt, a ne treba ni “previše” intervenisati, tj. biti sudija. Oba pristupa dovode do toga da se braća i/ili sestre dodatno ne podnose i dodatno se stvara razdor među njima. Većini roditelja to ne ide u prilog, zato što svi imaju cilj da između njih stvore prijatne i podržavajuće odnose. 

Pogrešne fraze koje roditelji koriste kad umiruju dečiju svađu

„Prestanite da se svađate, ne mogu više da podnesem“,

„Ne smarajte me sa svojim glupim svađama, sami rešite to“,

„Ne interesuje me ko je započeo, oboje ćete dobiti batine (ići u kaznu)!“,

“Ti si stariji/a, trebalo bi da razumeš!”

Kako roditelji mogu iskoristiti pozitivne strane rivalstva i pomoći deci da razviju pozitivan karakter?

Iako se većina roditelja koji su odrastali sa svojom braćom i sestrama, seća načina kako su njihovi roditelji „to“ rešavali, jedan deo njih smatra da taj način nije bio adekvatan, zato što nisu iz tih metoda naučili ništa korisno osim da dodatno skupljaju ljutnju i bes u sebi, i da, kada roditelji ne gledaju, tu agresiju iskaljuju na svog brata i/ili sestru. Upravo zbog toga, razumljivo je da roditelji u svađama među decom ne vide ništa dobro, već samo vide negativnu stranu.

Međutim, kada bi roditelji rivalstvo, ljubomoru i svađu sagledali sa pozitivne strane, to bi im mnogo pomoglo da svoju decu usmeravaju na drugačiji način kada bi došlo do svađe, kao i da ih kroz to nauče određenim vrednim životnim i socijalnim veštinama.

Kada se braća i/ili sestre svađaju, to mogu biti prilike u kojima će deca naučiti kako da;

  • rešavaju konflikte sa drugima,
  • kako da se zauzmu za svoje potrebe i želje, a da ne napadaju druge u tom konfliktu,
  • kako da regulišu svoje neprijatne emocije kao što je ljutnja, povređenost i bes.

Što je još važnije, vremenom kako roditelj radi sa svojom decom na razvoju ovih veština, ona stiču zdravo samopouzdanje kada su ove veoma važne životne veštine u pitanju. 

Koja su pet koraka koje svaki roditelj treba da uradi kako bi pomogao deci da umire svađu?

#1 Obezbediti fizičku sigurnost za sve

Naravno, ukoliko je situacija takva da postoji veliki rizik da svađa pređe u fizički obračun ili je fizički obračun već započeo, prvi korak kod svakog roditelja je da prekine bilo kakvu situaciju koja može biti preteća po sigurnost i dece, i roditelja, ali i vrednih materijalnih stvari. 

#2 Umiriti svoju ljutnju i bes

 S obzirom da u trenutku kada se deca svađaju, emocije besa i ljutnje mogu biti izražene i kod dece, i kod roditalja, ovaj prvi korak je jako važan, zato što kroz to, roditelj pokazuje deci na koji način se emocija besa i ljutnja reguliše. Ukoliko roditelj “upadne” u rešavanje konflikta između svoje dece, a da sebe nije umirio, najčešći ishod toga je da roditelj nesvesno jedno dete okrivljuje za svađu i viče na njega (na primer starije), dok drugo “dobije” to što je želelo, a time se dodatno podstiče međusobni rivalitet. 

#3 Umiriti decu

Kako bi deca razmišljala “svojom glavom” , tj. kako bi uključila centar u mozgu zadužen za rešavanje konflikta, kao i za pronalaženje kreativnih rešenja, potrebna im je pomoć da se umire. Što su deca mlađa, više podrške im je potrebno pošto se taj deo mozga zadužen za regulaciju emocija razvija celo detinjstvo.

#4 Pomoći deci da kažu kako se osećaju i šta tačno žele od svog brata/sestre

Vrlo je važno da kada se deca umire, iskažu šta im je tačno smetalo u ponašanju kod svog brata/sestre, kao i šta bi volelo da brat/sestra radi drugačije, ali bez napadanja druge strane u konfliktu. Na primer:

“Želim da prestaneš da me štipaš”

“Ljuta sam na tebe kada mi otimaš igračku”

“Smeta mi kada glasno pevaš dok ja pokušavam da se igram”

#4 Pozovite decu da pronađu pogodna rešenja za trenutnu situaciju

I na kraju je bitno decu usmeriti na rešavanje trenutnog konflikta kroz pitanje: “Kako možemo ovu situaciju da rešimo? Imate li predloge?”.

Nekada će deca sama dati svoje predloge, nekada je potrebno da roditelj da svoj predlog, ali je važno ne nametati svoj predlog, pošto on ne mora da bude prihvaćen od strane dece.

Kada se oba deteta slože oko jednog rešenja, važno je da roditelj ipak ostane u pripravnosti i isprati da li je rešenje bilo dovoljno dobro, zato što uvek može da se desi da možda to nije najbolje rešenje. 

Nikolina Milosavljević

Nikolina Milosavljević

Dečji psiholog, REBT psihoterapeut i savetnik za roditelje

Ja sam pre svega mama jedne devojčice i jednog dečaka, a onda sam i psiholog i psihoterapeut, sa dodatnom edukacijom za rad sa roditeljima i decom.

Čime se bavim?

Slušam Vas aktivno i sa mnogo saosećanja;

Pomažem Vam da sredite svoje misli i da sagledate svoj život, partnerski odnos, karijeru i roditeljski stil na drugačiji, mnogo pozitivniji način;

Učim Vas da budete iskreni prema sebi, ali u isto vreme optimistični iako u ovom trenutku Vaš život nije uvek onakav kakav Vi želite. Podučavam Vas da budete psihički snažniji i da sa mnogo više zadovoljstva idete kroz svoj život onakav kakav je.

Ako ste roditelji, tu sam da Vam pomognem da razrešite roditeljske dileme i izaberete najbolje alate kojim ćete pomoći sebi, svom partneru i svojoj deci da žive kvalitetniji i smisleniji život.

Učim Vas da uživate u životu i iako on nije savršen.

 

Više o meni saznajte OVDE.

%d bloggers like this: