+381652030017 office@nikolinamil.com

Jedan od prvih razvojnih konflikata kod deteta jeste prelazak sa pelena na nošu. Mnogi roditelji nisu u potpunosti sigurni koji su znaci koji ukazuju na to da je dete spremno da odbaci pelene i počne da koristi nošu. Najčešći znaci u ponašanju su kada je dete svesno šta se dešava sa njegovim telom, tj oseća kada će piškiti ili kakiti. Neretko, dete može i verbalno najavljivati šta sledi. Međutim, potrebno je neko vreme da dete nauči da duže zadrži sadržaj, dok ne ode do toaleta ili do noše, pa se mogu desiti incidenti i neprijatnosti.

 

Jedno istraživanje rađeno u Iranu sa majkama dece starosti od tri do pet godina, pokazalo je da majke počinju sa treningom svoje dece na nošu otprilike kada dete ima oko dve godine i mesec dana. Ono što je istraživanje pokazalo je, da bi taj proces tekao glatko, majkama je bila potrebna dodatna edukacija kako to da izvedu. To je još jedan dokaz koji ukazuje na to da je roditeljima u toj oblasti često potrebna podrška kako bi bolje razumeli razvojni aspekt ovog procesa. 

Na vaše pitanje “Kada je pravo vreme da se detetu skinu pelene i na koji način?” odgovaram u kratkom video odgovoru.

Ukoliko želite da mi postavite pitanja na koje ćete odgovor dobiti u kratkom videu na mojm društvenim mrežama, pišite mi na imejl: office@nikolinamil.com ili mi jednostavno postavite pitanje u poruci preko Instagrama ili Facebook-a