+381652030017 office@nikolinamil.com

Jedna rumunska studija rađena 2014. godine ispitivala je roditelje o načinu korišćenja video igrica od strane njihove dece, i došli su do podataka da trećina dece ima pristup računaru kada god želi, da skoro 43% roditelja nadzire decu šta igraju samo dok imaju slobodnog vremena, 50% roditelja dozvoljava svojoj deci da provode uz video igre sat do dva sata vremena u toku dana, a trećina njih čak 3 do 4 sata dnevno. Iako jedan procenat roditelja smatra da igranje igrica može imati benefit na razvoj (što, naravno, zavisi od vrste igrica koje dete igra),  najveći procenat roditelja smatra da svakako treba postaviti granice kada je ova dečija aktivnost u pitanju, zbog toga što može imati i negativne posledice.

Takođe, rađena su i istraživanja kako igranje igrica utiče na mozak, i naučnici su došli do određenih rezultata da zaista dolazi do promene, ne samo u funksionisanju mozga, već i u promeni strukture. Pored benefita igranja igara (može pozitivno uticati na pažnju i memoriju), naučnici ističu i veliki rizik od razvoja zavisnosti zato što igrice imaju “nagađujući efekat” na mozak.

S obzirom da se roditelji često susreću sa izazovom kako da postave detetu granicu u korišćenju video igrica, kao i kod istraživanja sadržaja na internetu, postavlja se pitanje kako dete motivisati da ostavi telefon i video igricu, i usmeri se na neku drugu aktivnost (kao što je učenje). U kratkom video pogledajte mojih 10 odgovora šta treba raditi u tom trenutku.

 

Ukoliko želite da mi postavite pitanja na koje ćete odgovor dobiti u kratkom videu na mojm društvenim mrežama, pišite mi na imejl: office@nikolinamil.com ili mi jednostavno postavite pitanje u poruci preko Instagrama ili Facebook-a