+381652030017 office@nikolinamil.com

Jedan od najvećih izazova kod roditelja jeste kako prepoznati koja emocionalna potreba stoji iza detetovog ponašanja. To se često dešava zbog toga što detetu kada određene emocionalne potrebe nisu zadovoljene, ono će to najverovatno pokazati kroz otpor i nesaradljivost, a to su najčešći okidači za roditelje da se naljute na dete i postanu kažnjavajući. Taj stav sigurno neće pomoći da dete pokaže veću saradljivost, već naprotiv, dovešće do većeg otpora i nesaradljivosti, što nije cilj nijednom roditelju. 

Ako uzmemo u obzir da dete najbolje uči i usvaja nova znanja i važne socijalne i životne veštine, onda kada se oseća smireno i bez intenzivnih emocija (kao što je bes, strah, tuga i sl), onda je veoma važno da kada je dete uznemireno, mi pomognemo da se smiri. Najbolji način kako prići detetu jeste prepoznati njegove emocionalne potrebe (pošto se iza svake emocije nalazi neka emocionalna potreba) i reagovati adekvatno na njih. Na taj način, dete će se brzo umiriti i biti spremno da čuje roditelja i usvoji novu životnu lekciju. 

 

U kratkom videu odgovaram na vaše pitanje: “Kako prepoznati detetove emocionalne potrebe kada je uznemireno?” što može pomoći roditelju da pomogne detetu da se smiri i da uspostavi bolju povezanost i saradnju. 

 

Ukoliko želite da mi postavite pitanja na koje ćete odgovor dobiti u kratkom videu na mojm društvenim mrežama, pišite mi na imejl: office@nikolinamil.com ili mi jednostavno postavite pitanje u poruci preko Instagrama ili Facebook-a