+381652030017 office@nikolinamil.com

Preporuke

Postoje mnogo odličnih knjiga koje mogu da vam pomognu da naučite roditeljske veštine. U nastavku možete videti neke naše preporuke knjiga koje su u skladu sa filozofijom pozitivne discipline i racionalno emocionalno bihejvioralnog pristupa u radu sa decom.

Ukoliko želite i vi da preporučite neku knjigu koju biste voleli da bude istaknuta na ovom sajtu, slobodno mi pišite na email: koucingzaroditelje@gmail.com.

 

1.Pozitivna disciplina u svakodnevnom roditeljstvu, Prof. dr. Joan E. Durrant, Save the Children Sweden, 2007. Ova knjiga je besplatna i možete je preuzeti ovde.


2. Pametna knjiga za mamu i tatu
, Unicef, Beograd 2008. Ovu knjigu možete naći ovde.

3. Why Love Matters, Sue Gerhardt, 2004.

Ova knjiga govori o tome na koji način rano uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa roditeljem imaju uticaj na razvoj dečjeg mozga i na koji način te rane veze utiču dugoročno na psihičko i fizičko zdravlje deteta. Možete je naručiti preko amazon.com OVDE.

4. The Whole-Brain Child, Daniel Siegel i Tina Payne Bryson, Delacorte Press, 2011.

12 strategija kako pomiriti emocije i racionalno kod dece. Odlični saveti kod problema sa ispadima  nekontrolisanih emocija. Možete naručiti OVDE.

5. No-Drama Discipline: The Whole-Brain Way to Calm the Chaos and Nurture Your Child’s Developing Mind,  Daniel J. Siegel i  Tina Payne Bryson

Ova knjiga je izašla u julu 2016 a već sada ima već 230 pozitivnih komentara na Amazon.com. Bavi se neurološkim razvojem deteta i načinom kako roditelj reaguje na “neposlušnost”. Knjigu možete poručiti ovde.

6. How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk, Adele Faber, Scribner (Updated edition), 2012.

Knjiga je veoma praktična. Daje konkretne primere kako razgovarati sa detetom kako bi se ostvarila kvalitetna veza puna poverenja. Roditelj može naučiti veštinu slušanja, potvrde detetovih emocija.

Ranije je postojala prevedena verzija na srpski, ali na žalost nema je više u prodaji. Što se tiče verzije na engleskom, moguće je naručiti ovde.

7. Pozitivna disciplina OD A DO Š,  Džejn Nelsen, Lin Lot, H. Stiven Glen.

Ukoliko roditelj želi da vaspitava svoje dete bez korišćenja nagrada i kazni, ovo je biblija za to. Na početku knjige naćiće te dvadesetak alata pozitivne discipline koja olakšavaju roditeljima u izazovnoj situaciji, a u drugom delu knjige imate predloge i savete kako da izađete na kraj sa roditeljskim izazovima za svaku moguću situaciju na koju možete da naiđete. Knjigu možete kupiti ovde.

8. Pozitivna disciplina – prve tri godine, Džejn Nelsen, Čeril Irvin, Rozlin Dafi

U ovoj knjizi možete naći praktične savete kako vaspitavati dete koje je mlađe od 3 godine. Poznato je da je ovaj period najteži zbog skoro potpunog odsustva racionalnosti, tako da će vam ovi alati mnogo pomoći da razumete razvojni period svog deteta i šta uraditi u tom momentu. Knjigu možete poručiti ovde.

9. Pozitivna disciplina – za predškolce,  Rozlin Dafi, Čeril Irvin, Džejn Nelsen

Slično kao i prethodna preporuka, samo usmerena na decu starosti od 3 do 6 godina. Knjigu možete naručiti ovde.

 

%d bloggers like this: