+381652030017 office@nikolinamil.com
Izaberite stranicu
Savetovanje roditelja je proces u kome roditelji dobijaju profesionalne savete šta je potrebno da urade ukoliko se njihovo dete ponaša na određen način ili se nalazi u specifičnoj fazi razvoja. Najčešći razlog zašto se roditelji obraćaju savetniku za roditelje je što nekada nisu sigurni da li je ponašanje njihovog deteta u skladu sa fazom razvoja u kojoj se dete nalazi, ili zbog dobijanja profesionalne podrške kako bi što bolje razumeli svoje dete.

Savetnik za roditelje, koji je ujedno i psiholog, obavlja psihološki intervju sa (oba ili jednim) roditeljem o prethodnom razvoju  i temperamentu deteta, i na osnovu informacija koje dobija, edukuje i savetuje roditelja na koji način treba pristupiti detetu, kao i šta je potrebno promeniti u porodičnoj dinamici kako bi se dete razvijalo u emocionalno stabilnu i zrelu odraslu osobu.

Takođe, u određenim situacijama potrbno uraditi psihološku procenu intelektualnih sposobnosti deteta, kao i emocionalne i socijalne zrelosti kroz primenu osetljivih i standardizovanih testova, upitnika i intervjua sa detetom. Ova vrsta procene radi se sa decom od 6 do 16 godina, dok se decom starijom od 16 godina radi procena kroz intervju. Na osnovu ove procene dalje se daju saveti i uputstva kako prilagoditi vaspitni stil ka detetu. Više informacija o psihološkoj proceni deteta možete dobiti tako što ćete pisati na OVDE.

Često je potrebno da roditelji savladaju određene veštine roditeljstva kako bi se bolje nosili sa izazovima u vaspitanju i to mogu postići kroz koučing za roditelje ili posećivanjem grupnih edukativnih i psiholoških radionica. Pored toga, određenom broju roditelja je potrebna dodatna profesionalna podrška u vidu psihoterapije.

 

Kliknite ovde da zakažete koučing/savetodavnu/psihoterapijsku sesiju

Kliknite ovde da postavite pitanje ili pošaljete poruku

%d bloggers like this: