+381652030017 office@nikolinamil.com

“Kada sam videla da moje dete neobično stiska svoje noge u predelu genitali i, pri tome, u licu vidim uzbuđenje koje je prijatno, malo je reći da sam osetila stid. Osetila sam ogromnu sramotu zato što se to događalo u javnosti. Nisam znala kako da reagujem, pa sam počela da vičem na dete da se to ne radi u javnosti i da je sramota. Ta moja kritika, naravno, nije dovela ni do kakvog rezultata, zato što je dete nastavilo to da radi. Nekada kada mu je dosadno, nekada pred spavanje, nekada kada se uznemiri zbog nečega, i, naravno, nije biralo mesto.”

Mama dečaka od četiri godine

Šta je masturbacija?

Masturbacija ili samozadovoljavanje je nadraživanje sopstvenih genitalija, dodirivanjem ili na druge načine, radi postizanja zadovoljstva. Ovo je normalan i prirodan proces. Javlja se u ranim razvojnim stadijumima deteta, a kroz tinejdžersko i adolescentsko doba, i nadalje postaje sastavni deo seksualnog života. 

Masturbacija kroz razvojne periode: kako pravilno reagovati?

Počeci istraživanja genitalnog područja javlja se još tokom prve godine razvoja odojčeta. Ovi slučajni (a kasnije namerni) dodiri genitalija sastavni deo su otkrivanja i upoznavanja sa sopstvenim telom koje je bitan deo razvoja deteta. Iako se na intelektualnom planu i dalje u ovom periodu ne može govoriti o masturbaciji, dodirivanje pruža osećaj prijatnosti odojčetu.

U slučaju da iz nekog razloga smatrate da se sa dodirivanjem treba prestati, dovoljno je detetovu pažnju preusmeriti na nešto drugo. Ne treba ni na koji način praviti razliku u reagovanju na detetovo dodirivanje genitalija od na primer stopala ili ušiju.

O prvom “pravom” masturbiranju, tj.masturbiranju iz zadovoljstva, možemo govoriti već oko druge i treće godine života. Deca u ovom periodu počinju da razlikuju polove i mogu postavljati puno pitanja o svom polnom organu kao i suprotnom polu. Preporučuje se da se sa decom koristi ispravna terminologija. Pre svega da se dete upoznaje sa tim šta su intimni delovi tela (sve ono što je ispod gaćica i majice) i da se polni organi nazivaju pravim imenima. 

Iako masturbacija u ovom uzrastu prdstavlja zadovoljstvo za dete,  deca tog uzrasta još uvek nisu upoznata sa društvenim (pisanim, a pogotovo nepisanim) pravilima i normama, do pokušaja masturbacije može doći i u javnosti. 

U ovom slučaju potrebno je detetu mirno objasniti da je masturbacija lična stvar i da se to treba raditi u privatnosti. Bitno je da se ta privatnost detetu u domu i obezbedi, ali bez bilo kakvog posebnog naglašavanja. O masturbaciji je poželjno sa detetom govoriti nakon što primetite da se za to javio interes kod njega, ali to učiniti otvoreno i bez bilo kakve osude ili stavljanja velikog značaja na tu temu. 

Ukoliko se dete oseća prijatno u vezi sa svojim telom, može se dogoditi da pokušava da dodiruje delove tela drugih osoba, starijih ili dece, u kom slučaju je bitno objasniti detetu da su to intimni delovi tela i da se intimni delovi tela drugih ljudi ne treba dodirivati. 

Napomena: u slučaju da dete ne pokazuje interesovanje za dodirivanje sebe, ovu temu ne treba forsirati već sačekati da se potreba prirodno pojavi.

U periodu do 7. godine i polaska u školu, većina dece prolazi kroz faze socijalizacije i kretanja u krugovima sa vršnjacima i decom drugih uzrasta. Bitno je u ovom periodu pored razgovora o poštovanju tuđeg prostora i tela sa detetom govoriti o poštovanju svog prostora i tela. To podrazumeva, pre svega, učenje da dete sme i treba da postavi lične granice i odbrani se od neželjenog dodira drugih, kako druge dece, tako i odraslih. Bitno je da dete shvati da ono ima autonomiju nad svojim telom. Naravno, da bi sve ono što roditelji priča detetu imalo smisla, važno je da roditelji na ličnom primeru pokažu kako izgleda postavljanje ličnih telesnih granica, ali i poštovanje detetovih. Izuzetak su, naravno, situacije kada roditelj treba dete da istušira, ali naravno, u ovom periodu, dete treba da je dosta samostalno kada je higijena tela u pitanju. 

Kako nikako ne biste smeli da reagujete

Mnogim roditeljima je izuzetno neprijatno kada vide svoje dete da masturbira, a pogotovo kada se to dogodi u javnosti, pred njihovim prijateljima i poznanicima. To su situacije kada, zbog stida i neprijatnosti, roditelj može da reaguje neadekvatno, a takve reakcije mogu da naprave detetu veliku štetu. 

Ono što ne treba raditi je sledeće: 

  • NE slati poruke srama: Ono što može izazvati najveći problem u budućem seksualnom razvoju deteta jeste kada se njegove prve radnje otkrivanja i razumevanja svoje seksualnosti susretnu sa reakcijom srama i kritike u figurama autoriteta.  Roditelji se trebaju suzdržavati od burnih i intenzivnih reakcija kada se susreće sa masturbacijom deteta.
  • NE predstavljati masturbaciju kao nešto ozbiljno i zabrinjavajuće,već o njoj govoriti uz razumevanje i poruku da je to normalan biološki proces;
  • Ukoliko dete nije spremno da o svojoj masturbaciji govori, NE potencirati na temi;
  • Takođe roditelji se treba suzdržavatiod bilo kakve (čak i dobronamerne) šale na račun situacije;
  • NE izmišljati bilo kakve lažne posledice kojima biste zaplašili dete kako bi prestalo sa masturbacijom (isključivo racionalan razgovor pun razumevanja i podrške)
  • NE uskraćivati nežnost i pažnju detetu nakon što otkrijete da se zadovoljava. Čak naprotiv, masturbacija može biti znak deteta da mu je potrebno više pažnje, i tada treba pojačati  nežnosti i više iskazivati ljubav. 

Šta kada se kod deteta javi povećana potreba za masturbacijom?

Povećana potreba za masturbacijom kod dece se može javiti kao mehanizam oslobađanja negativnih emocija, kao što su stres, napetost, nesanica uzrokovana lošim mislima ali i različite vrste anksioznosti. Ona im može služiti i kao uteha i umirenje. Zbog toga će roditelji često primetiti da se dete samozadovoljava pred spavanje kako bi se umirilo pred san. 

Lek za ovakve situacije je svakako jačanje odnosa između deteta i roditelja. U zavisnosti od starosti deteta zavisi i način povezivanja sa roditeljem. U mlađem periodu razvoja igra je lek za sve “boljke” u vaspitanju, a kasnije, kako dete odrasta, veći primat uzima otvoren i isren razgovor o detetovim mislima, osećanjima i brigama.  

Kada treba potražiti stručan savet? 

Postoje situacije u kojima je bolje potražiti stručno mišljenje i pomoć. Neke od njih su:

  • Dete pokušava da dodiruje drugu decu ili starije osobe po genitalijama i nakon razgovora sa roditeljima o razlozima zašto se to ne čini i pokušajima preusmeravanja ponašanja;
  • Dete starije od šest godina, uprkos uputstvima i usmeravanjima, i dalje nastavlja sa masturbiranjem pred drugima;
  • Ako masturbacija postane kompulzivna (kada se čini da je dete ne može kontrolisati) i ometa ostale aktivnosti i svakodnevicu.

Masturbacija kod dece sasvim normalna pojava . Ne treba joj se pridavati puno pažnje (da je dete toga svesno) ali se o njoj treba blagovremeno i otvoreno razgovarati sa detetom, bez unošenja negativne konotacije, pokušaja kažnjavanja, sramljenja ili ismevanja deteta za njegove potrebe i postupke.

Autor teksta: Nikolina Milosavljević, dečiji psiholog, psihoterapeut i praktičar terapije igrom